Influenta atacului Tutei Absolute asupra pretului tomatelor
cultura de tomate afectata de tuta absoluta

Pretul tomatelor produse in serele din Antalia, cel mai mare bazin legumicol din Turcia, a crescut semnificativ in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la ~1,1 $/kg, la vanzarea en-gross.

Aceasta crestere, este rezultatul infestarii culturilor de catre Tuta Absoluta, iar cantitati impresionante de tomate au trebuit distruse. Atacul Tutei Absoluta a fost urmat in saptamanile urmatoare de ploi si furtuni violente, care au condus la scaderea stocurilor de tomate din supermarket-uri.

Atacul Tutei Absolute, se afla pe locul 2 in topul factorilor daunatori pentru cultivatorii de tomate, dupa criza politica cu Rusia din 2015, cand au fost interzise importurile de tomate.

Legumicultorii nu au reusit sa opreasca invazia cu ajutorul pesticidelor si au cerut ajutorul oficialilor pentru a le spune ce pesticid trebuie folosit pentru stoparea acesteia.

Unii au renuntat deja in cultivarea tomatelor si s-au orientat spre alte culturi, mai putin vulnerabile. In mod normal, in Antalia se recolteaza 6-7 tone de tomate pe 10.000 metri patrati, insa Tuta Absoluta a indepartat legumicultorii de aceasta cultura.

Tuta Absoluta in Romania.

tuta absoluta in cultura de tomate

Originara din America Latina, Tuta Absoluta a ajuns in Europa in 2006, prima data in Spania si s-a raspandit rapid cu ajutorul ambalajelor de legume, fructe sau a produselor necesare acestor culturi.

In Romania, acest daunator a fost observat pentru prima data in anul 2009 in judetul Satu Mare, insa s-a raspandit foarte rapid si in celelalte bazine legumicole ale tarii.

Tuta Absoluta ataca in special legumele din familia Solanaceae. In Romania este cunoscuta si sub denumirea de molia tomatelor, deoarece acestea sunt legumele pe care le prefera. Mai apare ocazional si la vinete, cartofi, fasole si cirese de pamant.

In sere si solarii apare la temperaturi mai mari de 35 de grade Celsius, iar ciclul de viata este din luna mai pana inainte de a da inghetul.

Acest daunator este foarte pagubitor, deoarece in 1-2 zile poate afecta peste 50% din cultura de legume dintr-un solar.

Cum recunoastem Tuta Absoluta?

ciclul de viata al tutei absolute

  • Ouale sunt de forma cilindrica, avand culoarea alb-galbuie, sunt depuse in pliurile frunzei sau pe tulpina si eclozeaza in 4-6 zile.
  • Larvele se dezvolta in 4 etape cu o durata a fiecareia de 10-15 zile.
  • Pupa este de culoarea maro, iar etapa acesteia dureaza intre 10 si 12 zile.
  • Adultii masoara 5-7 mm in lungime, au culoarea gri-maronie cu puncte negre pe aripile anterioare.
  • Ciclul total de dezvoltare este de 24-38 de zile, in functie de conditiile atmosferice, iar iarna depaseste 60 de zile.

Pentru combaterea acestui daunator, este indicata utilizarea unei scheme de tratamente pentru cultura de tomate care include produsele, dozele si timpul optim de aplicare, pentru o eficienta maxima.

 

Sursa selectiva: freshplaza.com, lumeasatului.ro, marcoser.ro

Vezi mai multe articole cu Informatii Utile

Data postare: 4 iulie 2018