Cum protejam culturile de legume de temperaturile ridicate
Culturi afectate de temperaturile ridicate

In ultimii ani s-a observat o crestere a temperaturilor pe timpul verii.  Cand vine vorba de culturile de legume, temperaturile ridicate pot crea pagube economice foarte mari, in special prin faptul ca plantele nu mai leaga fructe in aceasta perioada, dar si  prin faptul ca cele mai sensibile la razele puternice ale soarelui (cum sunt ardeii) se altereaza intr-un procent foarte mare.

Culturile de legume cele mai sensibile la caldura si actiunea razelor solare sunt tomatele si ardeii, unde apar si arsurile solare pe fructe.

Pentru a evita pagubele insemnate in culturile de legume, pe timpul verii, specialistii Marcoser, recomanda utilizarea tehnologiilor existente pe piata pentru protejarea de caldura si razele puternice ale soarelui.

Plasa de umbrire

plasa de umbrire pentru protectia legumelor

Plasa de umbrire se utilizeaza pentru a diminua cantitatea de raze solare care ajunge pe suprafata plantelor si a fructelor.

Aceasta se utilizeaza atat la culturile din spatii protejate (sere si solarii), cat si la cele cultivate in camp.

Avand un grad de umbrire de 40%, in spatiile protejate, plasa de umbrire scade temperatura interioara pana la un nivel care nu creeaza stres termic legumelor sau florilor.

Solutii de umbrire a serei/solarului

Solutie pentru stropirea solarului - Witvast

Atunci cand razele solare sunt atat de puternice incat sa afecteze iremediabil culturile din spatiile protejate, este necesara stropirea serelor si a solariilor cu o solutie speciala de umbrire care sa nu afecteze folia de acoperire si care sa aiba o durata activa cat mai mare.

Carbonat de calciu micronizat mixat (Witvast) sau varul pentru umbrirea serei si a solarului se aplica prin pulverizare, iar cu un singur sac se poate acoper o suprafata de 700-800 metri patrati.

Recomandarea Marcoser este de doua aplicari intr-o perioada scurta.

Protectia la nivelul plantei si a fructelor

Protectia fructelor si a plantelor cu agrowhite

Pentru protectia plantelor si fructelor impotriva arsurilor solare, stresului hidric si chiar a agentilor patogeni, este recomandata aplicare foliara a unui amestec lichid de calciu si magneziu, in special in culturile din camp.

Agrowhite este o solutie cu capacitatea de pastrare si crestere a stabilitatii cuticulei frunzelor si fructelor in conditii extreme, cum sunt razele solare puternice si temperaturile ridicate.

Sursa selectiva: marcoser.ro

Vezi mai multe articole cu Informatii Utile

Data postare: 2 august 2018