Problemele aparute iarna in solarii din cauza temperaturilor ridicate

Problemele aparute iarna in solarii din cauza temperaturilor ridicate, afecteaza productivitatea si profitabilitatea culturilor.

Productivitatea si profitabilitatea unei culturi depind de multi factori iar utilizarea unui rasad de calitate reprezinta un factor cheie in drumul catre un sezon de succes. Fermierii profesionisti trebuie sa fie atenti la factorii ce ar putea duce la deprecierea sau compromiterea rasadurilor si sa ia masuri preventive si curative.

Factorii determinanti

Temperaturile scazute din timpul iernii determina aparitia unei pauze ale atacurilor daunatorilor, acestia negasind conditii propice pentru a-si relua activitatea biologica. Conditiile climatice din Romania au suferit insa multiple schimbari in ultimii ani, aspect ce se poate observa si in aceasta iarna, cand temperaturile sunt mult mai mari fata de valorile normale. Fermierii se pot bucura pe de-o parte de aceste temperaturi prin imbunatatirea conditiilor de temperatura din spatiile protejate insa aceste dezechilibre climatice vin, fara indoiala, si cu dezavantaje.

In acest inceput de an fermierii au putut observa efectul imediat al temperaturilor ridicate prin prezenta daunatorilor inca din faza de rasad. Astfel, thripsul californian, musculita alba, acarienii si Tuta absoluta si-au facut aparitia mult mai devreme.

Atacul thripsului californian a determinat probleme imediat dupa rasarire si pe tot parcursul repicarii rasadurilor. Un astfel de atac nu a mai fost prezent in Romania de foarte multi ani. Avand in vedere ca atacul este destul de puternic inca din faza de rasad, daca nu se intervine la timp, acest daunator poate provoca pierderi insemnate.

atacul de thrips

Un alt daunator ce creeaza probleme legumicultorilor din bazinul legumicol Matca este Tuta absoluta (molia miniera a tomatelor), insecta ce poate dezvolta pana la 12 generatii pe an, fiind practic fara pauza. Se poate observa la tomate si vinete inca din faza de rasad, imediat dupa repicare, un atac incipient dar care poate conduce catre un atac sever daca nu este tratat corespunzator.

tuta absoluta

Daunatorii si bolile plantelor legumicole sunt doar o parte din cauzele problemelor ce apar in aceasta perioada. Nerespectarea tehnologiei de producere a rasadurilor poate conduce la compromiterea culturii prin obtinerea unui rasad slab calitativ. Toate acestea au ca efect riscul pierderii primului ciclu de cultura, cu importanta majora din punct de vedere financiar.

O alta problema intampinata la inceput de an la rasadurile de tomate este simptomul de feriga, de erbicidare, cauzat de raportul neadecvat dintre gunoi de grajd si pamant, folosit la obtinerea amestecului pentru repicat. Mai mult, materia vegetala descompusa in mranita poate veni cu un aport de erbicide, daca acestea au fost aplicate in cultura respectiva, cu actiune nefavorabila asupra tinerelor plante. Din acest motiv este importanta cunoasterea sursei mranitei.

simptomul de feriga la rasaduri

Recomandari

  • Aplicarea tratamentelor preventive

Avand in vedere temperaturile ridicate ce favorizeaza aparitia anumitor probleme, fermierii trebuie sa ia in considerare aplicarea tratamentelor preventive la 2-3 zile dupa rasarirea uniforma a tinerelor plante. Repicarea plantelor reprezinta un alt moment pentru actionarea preventiva asupra patogenilor, prin aplicarea de tratamente impotriva daunatorilor si bolilor fungice precum mana. Variatia temperaturilor de la o zi la alta si intre zi si noapte are efecte negative asupra rasadurilor, aplicarea unui stimulator de inradacinare sprijinind tinerele plante sa depaseasca mai usor acest stres abiotic.

  • Atentie la pregatire substratului pentru repicat

Exista tendinta de utilizare a amestecurilor pentru repicat ce includ pamant si mranita. In cazul utilizarii acestei metode trebuie sa se tina cont de sursa mranitei utilizata deoarece s-au semnalat probleme cauzate de erbicide in perioada de repicare a plantelor. Simptomele se manifesta prin asa-numita “aricire” a varfurilor plantelor, urmata de stoparea cresterii. Fermierii din Matca au intampinat deja aceasta problema ce poate fi sau nu remediata, in functie de cantitatea de ingrasamant aplicata. In cazul utilizarii unei cantitati moderate de ingrasamant, aplicarea unor tratamente foliare ajuta la remedierea in timp util a problemei.

  • Utilizarea substratului profesional pentru repicare

Pentru evitarea aparitiei acestei probleme, recomandarea este de a utiliza substrat profesional, liber de orice elemente ce ar putea dauna rasadurilor. Substratul profesional se poate imbunatati cu perlit si ingrasaminte cu eliberare controlata sau, dupa caz, se poate adauga pamant de padure.

In drumul catre o cultura profitabila fiecare veriga este importanta, incepand cu utilizarea semintelor profesionale si obtinerea unui rasad de calitate si continuand cu respectarea tehnologiei de cultura pe tot parcursul cresterii si dezvoltarii plantelor.

Spatiile protejate si gama variata de produse pentru ingrijirea plantelor ajuta la asigurarea conditiilor de cultura, astfel incat acestea sa fie potrivite pentru specia legumicola cultivata.

Sursa: Interviu Ing. Catalin Petrache, Director Dezvoltare Marcoser SRL, pentru canalul de YouTube legumicultura.top – acesta poate fi vizualizat aici.

 

Vezi mai multe articole cu Informatii Utile

 

Data postare: 12 februarie 2018