Rusia nu va elimina interdictia importurilor de tomate din Turcia
Interdictia importurilor de tomate

Interdictia importurilor de tomate provenite din Turcia este in continuare mentinuta de Rusia.

Rusia nu intentioneaza sa isi deschida piata pentru tomatele cultivatorilor turci, in pofida pierderii de pana la 1,5 miliarde de dolari  dintr-o disputa comerciala cu Ankara, a declarat miercuri(19.04) ministrul rus al Agriculturii, Alexander Tchachev.

Turcia a blocat efectiv achizitiile de grau, porumb si floarea soarelui din Rusia luna trecuta, prin impunerea unor tarife de import ridicate.

Jucatorii de pe piata rusa considera ca miscarea a fost una de razbunare pentru decizia Moscovei de a nu restabili un regim fara vize cu Ankara si de a relua achizitiile de tomate, in urma imbunatatirii relatiilor dintre cele doua tari, dupa ce au trecut peste incidentul in care a fost doborat un avion de vanatoare rusesc de catre armata turca in 2015.

„Nu intentionam sa deschidem piata de tomate, o sa ajutam, inainte de toate, producatorii autohtoni.” a spus Tchachev miercuri(19.04) intr-un interviu pentru Rossiya 24 TV.

Rusia sprijina activ productia interna de legume si tomate, de cand a interzis majoritatea importurilor de alimente occidentale in 2014, ca represalii pentru sanctiunile impuse Moscovei in legatura cu implicarea sa in conflictul intern din Ucraina.

„Acest lucru este esential pentru noi. Dezvoltarea productiei de legume a fost prestigiul nostru in ultimii ani.” a afirmat Tchachev, adaugand ca Moscova va scapa de deficitul sectorului legumicol in urmatorii cinci ani.

Rusia a fost una dintre pietele cheie pentru tomatele provenite din Turcia si a cumparat in fiecare an de cateva sute de milioane de dolari.

Aceasta se compara cu cele 1,3-1,5 miliarde de dolari pe care Moscova le pierde, potrivit estimarilor lui Tchachev, din suspendarea exporturilor agricole catre Turcia.

Sursa: freshplaza.com

Data postare: 24 aprilie 2017