Tomate romanesti in piete si hypermarketuri prin Programul de sprijin
rosii romanesti in piete si hypermarketuri

Tomate romanesti in piete si hypermarketuri prin Programul de sprijin pentru tomate cultivate in spatii protejate. Primii producatori de tomate romanesti au livrat deja marfa pe pietele din Romania si hypermarketuri.

Dintre acestia, mentionam un numar de sase fermieri din localitatea Izbiceni, judetul Olt care au scos deja la vanzare primele rosii autohtone in Piata din Pucheni, dar si in marile retele comerciale. Un alt fermier provine din localitatea Nicolae Balcescu, judetul Constanta.

Avand in vedere numarul de beneficiari ai Programului, in perioada urmatoare tomatele produse in sere si solarii vor aparea din ce in ce mai mult pe piata interna, in piete agroalimentare ori hypermarketuri.

Reamintim ca producatorii agricoli din Romania sunt sustinuti, printr-un program guvernamental, sa cultive tomate in spatii protejate (sere si solarii), astfel incat sa asigure necesarul de consum intern din productia autohtona, punand la dispozitie marfuri de calitate si proaspete.

Pentru aceasta cultivatorii trebuie sa indeplineasca mai multe criterii cumulat:

  • sa detina o suprafata de cultivata cu tomate in spatii protejate de minim 1000 mp;
  • sa obtina o productie de minim 2 kg de tomate/mp;
  • sa fie inregistrati in evidentele Registrului Agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla;
  • sa isi valorifice productiile in extra-sezon, in perioadele ianuarie-mai si noiembrie-20 decembrie.

Programul are in vedere sa diminueze importurile de tomate, odata cu crearea de noi locuri de munca.

Sursa: MADR

Data postare: 4 May 2017