Sezonul de semanat al semintelor de legume decalat
sezonul de semanat al semintelor de legume 1

Sezonul 2017-2018 de semanat al semintelor de legume (tomate, ardei, vinete) pentru culturile extratimpurii a fost decalat cu o saptamana, conform domnului inginer Catalin Petrache, Director de Dezvoltare al Companiei Marcoser.

Datorita temperaturilor ridicate din luna decembrie si de la inceputul lunii ianuarie, fermierii au tendinta de a realiza lucrarea de semanat mai devreme.

sezonul de semanat al semintelor de legume 2

In mod normal, semanarea se realiza undeva intre 7 si 10 ianuarie, iar anul acesta a inceput de pe 3 ianuarie. Unii mai perseverenti au inceput inca din luna Decembrie.

Semanarea semintelor de castravete, conform discutiilor cu fermierii, este programata  sa se realizeze in perioada 20-25 ianuarie, semanare care in mod normal avea loc in perioada 28 ianuarie – 5 februarie.

Sarbatorile Pascale, fiind la inceputul lunii aprilie ( 8 aprilie ) in acest an, influenteaza anumiti fermieri sa semene putin mai devreme fata de perioada obisnuita.

Desigur, subventia de 3000 de euro care se acorda prin proiect guvernamental pentru culturile de tomate influenteaza stabilirea datei de semanat.

sezonul de semanat al semintelor de legume 3

Este practic un decalaj de aproximativ o saptamana, ceea ce este un lucru bun, avand in vedere conditiile meteorologice favorabile pentru fermieri.

In acest sens, sunt si fermieri mai prudenti, mai atenti cu pasii pe care-i fac. Acest decalaj al datei de semanat ar putea sa aduca o timpurietate de 7-10 zile la recoltare.

sezonul de semanat al semintelor de legume 4

Desigur, doar decalarea datei de semanat nu asigura obtinerea extratimpurietatii, acest aspect fiind mult influentat de ceilalti pasi tehnologici de care fiecare fermier ar trebui sa tina cont: perioada de germinare, lucrarea de repicat, transplantarea si tehnologia in sine pana la recoltare.

Data postare: 11 January 2018