Importanta utilizarii planurilor de fertilizare in legumicultura
utilizarea planurilor de fertilizare in legumicultura

Cu totii am auzit la un moment dat fraza “Nu trebuie sa dai ingrasamant la cultura aceasta, ii trebuie doar apa si creste”. Ar putea fi asa?

La fel ca orice organism, si plantele au nevoie de hrana. Fara hrana, acestea nu isi exprima potentialul biologic, prezentand cresteri mici, productii slab calitative si mai mult, devin sensibile la atacul bolilor si al daunatorilor.

Un organism sanatos este un organism bine hranit.

Fertilizarea reprezinta o veriga importanta fara de care rezultatele pot fi mediocre, in ciuda respectarii tehnologiei de cultura cu strictete. La ora actuala nu mai putem vorbi despre legumicultura fara fertilizare, fie ca este vorba despre culturi comerciale sau gradini de familie.

Marile companii pun la dispozitie fermierilor diverse parghii prin care acestia pot maximiza productivitatea culturilor, de la hibrizi cu diverse rezistente si caracteristici, la sisteme de irigare si constructii de spatii protejate. De aici, depinde de fermier sa imbine eficient resursele pe care le are cu tehnologia de cultura, pentru a obtine profit maxim.

Indicat ar fi ca administrarea ingrasamintelor sa nu se faca “dupa ureche” ci respectand un plan de fertilizare bine pus la punct. Inainte de infiintarea culturilor se recomanda efectuarea analizelor de sol in vederea stabilirii rezervelor de nutrienti disponibili, precum si a parametrilor de baza, EC (electroconductivitatea) si pH. Apoi, in functie de aceste valori si de specia legumicola ce urmeaza a fi plantata, se realizeaza planul de fertilizare pe fenofazele de crestere. Pe parcursul perioadei de vegetatie se tine cont de factorii climatici si se mentin plantele sub atenta observatie deoarece acestea manifesta simptome vizuale atunci cand exista un dezechilibru.

analiza solului la culturile de legume

Momentul plantarii este un factor important. La culturile extratimpurii, infiintate in lunile mai reci ale anului, o parte din elementele existente in sol nu sunt disponibile plantelor din cauza temperaturilor scazute la nivelul solului. De exemplu, disponibilitatea fosforului scade spre zero incepand cu temperaturi ale solului de 10-12°C. Vara, in schimb, elementele sunt disponibile iar ca urmare a mineralizarii materiei organice cantitatea de azot (N) disponibil creste considerabil.

Daca nu exista posibilitatea efectuatii analizelor de sol, se poate urma un plan de fertilizare general, in functie de cerintele speciei legumicole in ceea ce priveste necesarul de elemente in fiecare faza de dezvoltare. Se acorda atentie deosebita administrarii suplimentare a unor elemente foarte importante, precum potasiu, calciu si fosfor.

Plantele primesc o parte din elementele nutritive necesare din rezervele solului, o parte sunt asigurate de fertilizarea de baza, efectuata inaintea infiintari culturii, iar o alta parte vine din fertilizarile faziale, efectuate de-a lungul perioadei de vegetatie, fie pe care radiculara, fie pe cale foliara.

fertilizarea radiculara si foliara

Realizarea fertilizarilor radiculare si foliare are efectele benefice asupra plantelor, mai ales avand in vedere conditiile climatice extreme la care sunt supuse in ultimii ani. Ambele metode de fertilizare sunt importante, completandu-se reciproc in scopul cresterii si dezvoltarii optime a plantelor legumicole.

Vezi mai multe articole cu Informatii Utile

Sursa selectiva: marcoser.ro

Data postare: 10 mai 2018