Trendurile in cultura tomatelor si a ardeilor in Europa de Sud-Est

Trendurile in cultura tomatelor si a ardeilor in Europa de Sud-Est, prezentate  de compania Syngenta la ce-a de-a V-a editie a Forumului pentru Agricultura, organizat de aceasta, pe data de 16 ianuarie la Brasov.

Trendul in cultura de tomate la nivel de Europa de S-E.

Cultura tomatelor in Europa de Sud-Est, teritoriu din care face parte si Romania, se bucura de o mare diversitate a sortimentului. Varietatea sortimentului de tomate incepe de la segmentul tomatelor “cluster”, pana la tomatele standard, cu fruct de 180-200 de grame sau tomate “beef”, cu fructe de 300-350 de grame in Bulgaria. In Turcia si Bulgaria are loc o extindere importanta a specialitatilor precum tomatele roz, cele de tip cocktail si prunisoare, cultivate cu succes.

Vecinii nostri din Bulgaria au o piata stabila pe segmentele de tomate “cluster”, adica tomatele care se recolteaza in ciorchine. De asemenea, 95% din piata de tomate include varietatile cu fruct mare, de peste 300 de grame.

Din trendul ascendent fac parte tomatele tip “cherry”, “cocktail”, “san marzano” si nu in ultimul rand, tomatele roz. Acestea din urma se cultivau mai mult in ciclul I de cultura insa a crescut cererea si pentru ciclul II.

Datorita absorbtiei rapide a fondurilor europene, Bulgaria se asteapta la investitii masive in construirea de sere incalzite, performante, in depozite frigorifice, linii de sortare si ambalare. In privinta materialului saditor, fermierii bulgari au tendinta sa utilizeze din ce in ce mai mult plante altoite, mai ales pentru ciclul lung de cultura.

Macedonia prezinta cele mai mari schimbari in ultimii doi ani. Suprafata mica a acestei tari corelata cu productia in sistem intensiv a tomatelor conduce catre exportul a 90% din productia interna, in special catre Rusia. Avand in vedere cererea mare de tomate roz din partea Rusiei, Macedonia si-a orientat productia catre acest tip de tomate, in prezent 50% din suprafata cultivata cu tomate fiind orientata catre aceasta varietate. Aceasta nu este singura adaptare a Macedoniei la conditiile de piata. Invecinarea cu Albania vine cu o concurenta acerba la preturile productiilor timpurii de tomate. Din aceasta cauza, s-a renuntat la cultivarea tomatelor cu crestere semideterminata, destinate obtinerii productiilor timpurii si a crescut ponderea culturilor de tomate cu crestere nedeterminata in ciclu prelungit, obtinand o productie mai mare pe metrul patrat, cu o recoltare esalonata, in defavoarea timpurietatii.

In Grecia lucrurile stau diferit fata de aceste tari deoarece o mare parte din productie merge catre consumul local, fiind cerute tomatele cu fruct mare, de 300-350 de grame dar, foarte important, de o calitate excelenta. Producatorii si consumatorii greci pun foarte mare accent pe calitatea interna si externa a fructelor, pe uniformitate, fermitate, culoare, gust si aroma. La introducerea de noi hibrizi in Grecia trebuie sa se tina cont de aceste aspecte, cerintele nefiind atat de mari pentru pachetul de rezistente, timpurietate si productivitate, cat pentru calitatea fructului. Si in Grecia se observa orientarea fermierilor catre utilizarea plantelor altoite, mai ales in sudul tarii.

Un jucator important pe piata este Turcia, exportator de tomate in peste 64 de tari. Romania se afla pe locul doi in topul tarilor importatoare de tomate turcesti, alaturi de Rusia pe locul intai si Ucraina pe locul trei. Avand in vedere ponderea mare destinata exportului, tomatele din Turcia se bucura de o mare diversitate, tendinta ce este in crestere. Astfel, se poate observa un trend ascendent pentru tomatele cu fruct mare si pentru cele cu fruct roz. S-a pus accent si pe diversificarea anumitor segmente deja existente, precum tomatele tip “marmande” si “cocktail” de tip oval. Pana recent, in exportul tomatelor tip “cocktail” predominau cele cu fruct rotund, noul trend aducand in prim plan pe cele cu fruct oval. Diversificarea sortimentului de tomate a fost mult influentata si de probleme aparute in exportul catre Rusia, de imposibilitatea de a mai livra produse catre aceasta tara. Problemele au fost partial rezolvate, Turcia folosind ca tranzit tarile invecinate cu Rusia. Tot din acest motiv a crescut riscul de supraproductie la tomate iar fermierii s-au adaptat, incluzand in sortimentul lor si cultura ardeiului, deja in crestere.

Insusirile cautate de breederi in ziua de astazi pentru a le imprima hibrizilor de tomate.

Schimbarile aparute in cererea de produse, necesitatea diversificarii si imbunatatirii caracteriticilor fructelor si influenta conditiilor climatice in continua schimbare au condus la evolutia hibrizilor obtinuti in ultimii 10-20 de ani. In trecut, amelioratorii puneau accent pe imprimarea caracterelor de productivitate la hibrizi, obtinerea de productii mari fiind prioritara rezistentei plantelor la boli, daunatori si factori de mediu.

Astazi, procesul de selectie a devenit mai complex iar cercetatorii vor sa combine cat mai mult din parametri de calitate a fructelor cu pachete de rezistente. Accentul pare sa treaca pe gustul fructelor, fermierii si consumatorii manifestand aceasta tendinta din ce in ce mai mult. Amelioratorii sunt pusi in situatia de a tine cont atat de nevoile fermierilor si consumatorilor dar si de cele ale distribuitorilor, reprezentati de marketuri si traderi, verigi importante in acest lant.

Hibrizi noi, genetica noua, in urmatorii 2-3 ani in ceea ce priveste cultura de tomate si ardei in Romania.

Avand in vedere nevoia inglobarii tuturor acestor caracteristici genetice, munca cercetatorile nu este una usoara. Fermierii au nevoie ca obtina productii mari in conditii de cultura ce ameninta cu atacul bolilor, daunatorilor si valori extreme ale factorilor climatici. In acest sens, se doreste rezistenta plantelor la nematozi, fuzarioza, cladosporioza, fainare, virusul petelor de bronz precum si toleranta la temperaturi scazute primavara si temperaturi ridicate din timpul verii. Primavara, fermierii mizeaza pe obtinerea de venituri mari din culturile timpurii, avand nevoie ca hibrizii sa lege bine in conditii de temperaturi scazute iar productia de vara aduce un aport important in obtinerea unei productii totale mari. De asemenea, fermierii au nevoie ca hibrizii sa fie usor de cultivat, sa nu prezinte anumite particularitati de cultivare.

Reprezentantii supermarketurilor si distribuitorii en-gros doresc fructe uniforme, ferme, calitate interna si externa foarte buna si, foarte important, fructe care sa se pastreze bine in raft si sa-si mentina calitatile o perioada indelungata de timp.

Consumatorul final apreciaza calitatile gustative ale tomatelor, aroma si bineinteles, lipsa reziduurilor chimice din fructe, cautand intotdeauna ca prin consumul legumelor sa aduca un aport de hrana sanatoasa. Aspectul tomatelor la raft este foarte important pentru consumator, fructele lucioase, ce prezinta o culoare externa frumoasa si prospetimea data de prezenta caliciului turgescent si verde fiind factori in alegerea tomatelor.

 

Vezi mai multe articole cu Informatii Utile

 

Data postare: 2 februarie 2018