MADR recomanda inceperea tratamentelor fitosanitare in culturi.
tratamentele fitosanitare

Tratamentele fitosanitare in culturi se vor face doar cu produse de protectie a plantelor omologate in Romania, de calitate si care provin din ambalaje cu indicatii clare privind continutul si natura lor, este recomandarea specialistilor fitosanitari.

In combaterea agentilor de daunare din culturile agricole o importanta deosebita o are in primul rand evaluarea starii fitosanitare a culturilor. In baza evaluarii facute, corelata cu conditiile climatice existente, faza fenologica a plantelor si biologia agentilor de daunare identificati, se stabileste schema de tratament si momentul aplicarii, informeaza Autoritatea Nationala Fitosanitara.

Tratamentele fitosanitare foliare ale culturilor agricole au un rol insemnat in dezvoltarea plantelor, deoarece contaminarea acestora determina incetinirea proceselor metabolice ale plantei si in cele din urma scaderea cantitativa si calitativa a productiei.

Se recomanda efectuarea de tratamente fitosanitare preventive in scopul reducerii surselor de infectie si pentru evitarea pierderilor economice.

In pomicultura la speciile semintoase (mar, par, etc.) la această data se recomanda efectuarea tratamentelor pentru combaterea: foculului bacterian (Erwinia amylovora), rapanului (Venturia inaequalis), fainarii (Podosphaera leucotricha), moniliozei (Monilinia fructigena), gargaritei florilor de măr (Anthonomus pomorum) , iar pentru speciile samburoase (prun, cires, visin, cais, piersic, nectarin, etc.) se recomanda tratament pentru combaterea: moniliozei (Monilinia laxa), deformarii frunzelor (Taphrina deformans), etc.

Fluctuațiile de temperatura, umiditatea relativa a aerului, roua, densitatea marita a plantelor/m2,  fertilizarea excesiva cu azot, cultivarea de soiuri sensibile sunt factori care favorizeaza apariția bolilor foliare in culturile de cereale paioase.

Astfel, la cerealele paioase (grau, orz, etc.) recomandam tratamente fitosanitare pentru combaterea fuzariozei, fainarii, septoriozei, ruginilor si daunatorilor (afide, plosnita cerealelor-adulti hibernanti).

La rapita se vor efectua tratamente pentru combaterea urmatorilor daunatori: gandacul lucios (Meligethes aeneus), gargarita tulpinilor (Ceuthorhynchus napi), etc.

IMPORTANT

Culturile infiintate cu seminte tratate cu neonicotinoide sunt intens monitorizate, luandu-se toate masurile pentru eliminarea oricaror riscuri care sa afecteze familiile de albine si mediul inconjurator.

Samanta tratata se va utiliza numai in zonele si pe suprafetele cu infestare foarte puternica a daunatorilor de sol Tanymecus dilaticollis, Agriotes spp. Phyllotreta spp. şi Phylloides spp;

Parcelele insamantate cu samanta tratata vor fi marcate cu placute de avertizare.

Insamantarea se va efectua cu semanatori dotate cu echipamente care sa asigure reducerea riscului (deflectoare), respectand buna practica agricola.

Dupa insamantare, in momentul controlului, nu trebuie sa se depisteze samanta tratata neincorporata in sol.

Sursa: madr.ro

 

Data postare: 19 April 2017