Romania ocupa locul 5 in UE la productia de legume si fructe
Locul 5 la productia de legume in lume

Adoptarea legislatiei care favorizeaza vanzarea legumelor si fructelor autohtone in marile lanturi de magazine, este o oportunitate pentru fermierii romani.

Din pacate, in pofida potentialului urias de care dispunem din punct de vedere al solului si climei favorabile, tara noastra figureaza doar pe locul cinci in topul UE  la productia de legume si doar 7,3% din productia UE.

In topul clasamentului UE in ceea ce priveste productia totala de legume, se afla Italia, care a cultivat peste 20% din suprafata totala cu legume din UE, fiind urmata de alte trei tari: Spania (cu 17%), Franta (cu 11%) si Polonia (cu 9%).

Producţia de castraveţi a României, de aproximativ 130.000 de tone, a reprezentat anul trecut 5,4% din producţia totală de castraveţi de la nivelul UE, iar cea de tomate – 2,6%, România având o recoltă de tomate de peste 460.000 de tone în 2015.

De departe, Italia este ţara cu cea mai mare producţie de roşii din UE, cu peste 6,4 mil. tone, în timp ce cei mai mulţi castraveţi sunt produşi în Spania.

Romania ocupa acelasi loc cinci in clasamentul UE si la productia totala de fructe, cu o suprafata cultivata de aproximativ 150.000 de hectare, reprezentand 6,2 % din productia UE.

Locul fruntas in clasamentul UE la productia de fructe il ocupa Spania, cu o pondere de 27%.

Producţia de cireşe a României reprezintă 7,7% din producţia de cireşe a UE, 3,65% din producţia de mere, însă doar 1,6% din producţia totală de căpşuni şi 0,7% din producţia UE de piersici.

Sursa: https://www.zf.ro

Data postare: 26 October 2016