Producatorii romani vor beneficia de un nou ajutor financiar
Producatorii romani vor beneficia de un nou ajutor financiar

Producatorii romani vor beneficia de un nou ajutor financiar, anunta MADR, intr-un proiect de hotarare de Guvern, publicat pe pagina oficiala a acestuia. Ajutorul financiar se va acorda organizatiilor de producatori si altor forme asociative pentru comercializarea legumelor si fructelor.

Pentru a beneficia de ajutor financiar, organizatiile de producatori recunoscute si alte forme asociative pentru comercializare trebuie sa depuna si sa aiba aprobat un program operațional.

Programele operationale au o durata minima de 3 ani si maxima de 5 ani. Sprijinul financiar comunitar pentru organizatiile de producatori este egal cu valoarea contributiilor financiare ale membrilor sau ale organizatiei de producatori platite efectiv, dar limitat la 50% din valoarea reala a cheltuielilor suportate de organizatia de producatori, conform programului operaţional aprobat.

La solicitarea MADR catre Comisia Europeana, organizatiile de producatori pot beneficia si de asistenta financiara naționala.

Organizatiile de producatori care au un program operational aprobat inainte de data intrarii in vigoare a hotararii solicita in scris la centrele judetene ale APIA, pana la data de 1 noiembrie 2017, dupa caz:

a) continuarea acestuia pana la finalizare, in conditiile aplicabile in temeiul legislatiei in vigoare la momentul aprobarii acestuia;
b) modificarea programului operational pentru a beneficia de prevederile prezentei hotarari;
c) inlocuirea cu un nou program operational pentru a beneficia de prevederile prezentei hotarari.

Prin acordarea sprijinului financiar organizatiilor de producatori si altor forme asociative in sectorul fructe si legume se asigura:

– cresterea cantitativa si calitativa a produselor din sectorul fructe si legume si cresterea nivelului de valorificare a productiei, care impreuna pot asigura stabilizarea nivelului preturilor produselor pe piata;
– asigurarea materiei prime pentru unitatile de procesare;
– echilibrarea balantei comerciale prin stimularea ofertei de legume-fructe din productia autohtona.

Vezi mai multe pe agroinfo.ro .

Data postare: 24 August 2017