Perioada pentru Programul de Tomate a fost prelungita
perioada pentru programul de tomate

Guvernul mai da o sansa legumicultorilor pentru incasarea ajutorului de 3000 de euro si prelungeste perioada de valorificare a tomatelor cultivate in spatii protejate pana pe data de 15 iunie 2018prin completarea art. 5 din Hotararea Guvernului nr. 943/2017 pentru aprobarea schemei ,, Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a produsului tomate in spatii protejate”, pentru anul 2018.

Masura a fost luata din cauza primaverii capricioase si a fenomenelor meteorologice nefavorabile care au avut loc in perioada februarie-martie 2018, cu temperaturi extrem de scazute, care in unele zone au compromis culturile si i-au fortat pe legumicultori sa replanteze rasadurile de tomate, iar astfel s-a ajuns la o intarziere cu iesirea recoltei pe piata.

Numarul fermierilor care valorifica productia in piete in aceasta perioada trece cu putin de 2000, dintr-un total de aproximativ 12000 inscrisi in program, ceea ce reprezinta 17-18% din total.

Va reamintim criteriile pe care  trebuie sa indeplineasca cumulat cultivatorii:

  • sa detina o suprafata de cultivata cu tomate in spatii protejate de minim 1000 mp;
  • sa obtina o productie de minim 2 kg de tomate/mp;
  • sa fie inregistrati in evidentele Registrului Agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla;
  • sa isi valorifice productiile in extra-sezon, in perioadele ianuarie-mai – extinsa anul acesta pana pe 15 iunie si noiembrie-20 decembrie.

Programul are in vedere sa diminueze importurile de tomate, odata cu crearea de noi locuri de munca.

N.B: In piata en-gross din comuna Matca la aceasta data pretul tomatelor este in jur de 2.6 lei – mai multe detalii si pretul celorlalte legume comercializate gasiti in Sectiunea Mercurial.

 

Vezi mai multe articole cu Informatii Utile

Sursa selectiva: agrointel.ro

Data postare: 31 mai 2018