Neonicotinoidele – instrument de ajutor si dezastru pentru agricultura?
Neonicotinoide

Modul in care insecticidele neonicotinoide actioneaza asupra entomofaunei utile, reprezentata de speciile de albine in acest caz, a declansat desfasurarea a numeroase cercetari la nivelul intregii Uniuni Europene. Utilizarea acestor insecticide este asociata cu declinul populatiilor de albine, atat de necesare pentru efectuarea polenizarii si sustinerea vietii.

Dar ce sunt aceste neonicotinoide? Noi le folosim? Pentru ce?

Substantele acestei grupe s-au utilizat mult in ultimii 20 de ani pentru combaterea mai multor daunatori din culturile agricole, horticole, pomicole etc. Modul de actiune este sistemic, ceea ce inseamna ca substanta este absorbita de catre planta si transportata in toate organele acesteia. In acest fel, plantele sunt protejate de anumiti daunatori care actioneaza asupra partilor vegetative sau radiculare ale plantelor. Aplicarea se poate face fie radicular, prin administrarea la radacina a solutiei sau prin tratarea semintelor, fie foliar, prin tratamente in vegetatie.

Produsele se adreseaza combaterii daunatorilor care inteapa sau rod organele plantelor, actionand asupra sistemului nervos al acestora.

Grupa neonicotinoidelor include mai multe substante utilizate ca substante active la fabricarea insecticidelor: tiametoxam, imidacloprid, clotianidin, acetamiprid, nitenpyram, nithiazine, tiacloprid.

In tara noastra insecticidele neonicotinoide se utilizeaza pentru combaterea ratisoarei porumbului (Tanymecus dilaticollis), prin utilizarea de seminte tratate. Acest daunator al porumbului ridica mari probleme, avand in vedere ca, in cateva zile, poate conduce la distrugerea in totalitate a unei culturi de porumb. Foto jos.

Neonicotinoide - ratisoara porumbului

La cereale, tot prin tratarea semintelor, combate mustele cerealelor (Delia coarctata, Oscinella frit, Chlorops pumilionis), viermii sarma (Agriotes spp.) si gandacul ghebos (Zabrus tenebrioides).

In pomicultura se utilizeaza imidacloprid in efectuarea tratamentelor din perioada de repaus dar si alte substante in vederea combaterii gargaritei florilor de mar (Anthonomus pomorum), cu interdictia de utilizare in perioada infloritului.

In culturile legumicole, neonicotinoidele se utilizeaza in perioada de vegetatie pentru combaterea afidelor, gandacului din Colorado, tripsilor etc.

Acestea sunt doar cateva exemple de utilizare a acestor substante in sectorul agricol.

Confirmarea Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) asupra efectelor daunatoare ale insecticidelor neonicotinoide asupra albinelor a condus la decizia Comisiei Europene de a interzice aplicarea acestor substante la culturile din exterior. Reglementarea va intra in vigoare pana la sfarsitul anului curent.

Ca rezultat, va fi interzisa utilizarea a 3 substante (tiametoxam, imidacloprid si clotianidin) la aplicarile exterioare, fiind insa permisa aplicarea in serele permanente, in care albinele nu au acces. Interdictia se adreseaza tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.

Comisia Europeana a aprobat inca din 2013 interzicerea utilizarii in Uniunea Europeana a acestor pesticide insa Romania a beneficiat de ridicari temporare ale acestor restrictii.

De o parte a baricadei se afla agricultorii, care sustin ca fara aplicarea acestor produse, culturile de porumb, rapita, floarea-soarelui, sfecla de zahar si cereale paioase ar fi puternic amenintate de daunatorii specifici iar de cealalta parte se afla apicultorii, ale caror populatii de albine au avut mult de suferit in ultimii ani din cauza utilizarii acestor pesticide, potrivit cercetatorilor.

Sustineri sunt de ambele parti, agricultorii fiind sustinuti de companiile producatoare de pesticide si Asociatia Europeana pentru Protectia Plantelor (European Crop Protection Association), aceasta din urma afirmand ca agricultura europeana va avea de suferit in urma acestei decizii.

Apicultorii au sustinerea Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) si a multor organizatii  si cercetatori care afirma ca impactul acestor produse afecteaza si alte populatii de vietuitoare pe langa albine.

Votul interzicerii utilizarii neonicotinoidelor a fost exprimat de mai multe state membre, precum si de 5 milioane de oameni din intreaga lume, ce au semnat petitia pe platforma Avaaz.

Potrivit profesorului universitar Nigel Raine de la Universitatea din Guelph, Canada, asigurarea hranei populatiei se bazeaza pe fermieri si apicultori deopotriva iar reglementarea pesticidelor este un act de echilibrare intre consecintele neintentionate ale utilizarii lor pentru organismele nevizate, inclusiv insectele polenizatoare, si oferirea agricultorilor instrumentele de care au nevoie pentru a controla daunatorii din culturi.

Din pacate, domeniul cercetarilor vine si aici cu multe interpretari, nefiind date raspunsuri concrete la influenta acestor insecticide la utilizarea lor pentru tratamentul semintelor.

Se doreste gasirea unei solutii care sa ajute agricultorul sa-si continue activitatea economica, in paralel cu protejarea mediului inconjurator, implicit a insectelor benefice. Biologii subliniaza importanta agriculturii sustenabile care incurajeaza utilizarea metodelor biologice de combatere (pradatori naturali) si biodiversitatea, cu mentinerea unor soluri cat mai putin poluate si minimizarea aplicarii pesticidelor.

 

Vezi mai multe articole cu Informatii Utile

Sursa selectiva:

theguardian.com; descopera.ro; bbb.com; wikipedia.org

Foto: ratusca porumbului – agro-agricultura.blogspot.com

Data postare: 12 iunie 2018