Legumicultura pe harta lumii in 2018: Nu doar o afacere locala
legumicultura pe harta lumii

Legumicultura pe harta lumii in 2018: Nu doar o afacere locala.

Harta legumiculturii in lume in anul 2018 arata rutele importante de comert cu legume si scoate in evidenta cateva trenduri in acest sector la nivel global, cum ar fi importanta productiilor realizate in sere si solarii, cea a fermelor  verticale precum si cresterea popularitatii legumelor organice.

– Descarcati de aici harta in format pdf.

Piata legumicola globala, este inca o piata preponderent locala. Doar 5% din productia de legume se tranzactioneaza international, insa acest procent este in crestere. Accesul usor la piata de desfacere este vital pentru tarile producatoarea de legume orientate spre export, ca Mexic, Spania sau Olanda. In ultimul deceniu, Mexicul si-a marit si consolidat pozitia de lider pe piata din America de Nord, iar  comertul in interiorul UE a crescut continuu.

Piata pentru legume proaspete in crestere, iar pentru cele procesate in scadere.

Aproximativ 70% din legumele cultivate la nivel mondial sunt comercializate ca legume proaspete. Aceasta piata continua sa creasca mai ales in afara Statelor Unite si Uniunii Europene. Procesare legumelor (congelare, conservare si uscare), este o solutie buna impotriva alterarii acestora, insa consumul la nivel global al legumelor procesate a scazut continuu in ultimul deceniu. In acelasi timp, cererea pentru legume congelate a crescut in medie cu 1% pe an. Pe un trend favorabil se afla legumele ce se pot prepara, manca si expune in (social) media, datorita beneficiilor aduse sanatatii si al aspectului vizual. Printre exemple se afla toate tipurile de salate, precum si cartofii dulci. Importurile de cartofi dulci ale UE, in special din SUA, s-au triplat in patru ani.

Legumele ecologice (bio), cele mai populare printre popoarele bogate.

Mancarea ecologica (bio), prinde din ce in ce mai mult teren peste tot in lume. Procentul de legume si fructe ecologice (bio) a trecut de 10% in tarile bogate cum sunt Elvetia, Suedia, Austria si Danemarca. In Statele Unite ale Americii acest procent este de 9% si este intr-o crestere rapida.  Venitul nu este singurul factor determinant, pentru consumul de legume ecologice (bio). In Olanda, unde venitul pe cap de locuitor este la fel ca cel din Elvetia sau Suedia, cota de piata a legumelor ecologice (bio) este de doar 5%. Motivele ce stau la baza acestui fapt nu sunt clare, dar probabil sunt influentate de decizia supermarketurilor in ceea ce priveste pretul, disponibilitate si calitatea legumelor conventionale, precum si factorii culturali.

Acordurile de comert liber sunt vitale.

Cum majoritatea legumelor sunt perisabile, accesul rapid pe piata  de desfacere este esential. In America Latina si Africa, legumele sunt comercialiate in mare parte in pietele interne, local. In ultimul deceniu, Mexic si-a estins prezenta pe piata din America Latina, iar Spania si Olanda sunt exportatorii principali ai legumelor din interiorul Uniunii Europene (Fig 1). Maroc a aparut ca un exportator de legume, promitator pentru piata europeana.

legumicultura pe harta lumiiFig 1. Comertul Intra-European

Piete de import in continua dezvoltare.

O schimbare importanta in comertul legumelor o reprezinta, aparitia si cresterea noilor tari importatoare de legume. Importurile de legume se concentrau de obicei pe America de Nord, Vestul Europei si japonia. Dar treptat, tari precum India, China, Emiratele Arabe Unite, si-au majorat importurile de legume. Rusia, de asemenea a importat mai multe legume, in ciuda sanctiunilor din 2014 din partea UE, SUA si a altor state. In prezent, Belarus, China, Maroc, Armenia si Azerbaidjan sunt principalii furnizori ai Rusiei.

Cresterea productiilor controlate in sere, solarii si ferme verticale.

La nivel mondial este o cerere crescuta de legume ce sunt disponibile pe tot parcursul anului, crescute intr-o maniera sigura si eficienta din punct de vedere al utilizarii resurselor si care sunt de o calitate ridicata. Prin urmare, productia de legume in sere, solarii si ferme vegetale este intr-o continua crestere. La nivel mondial, suprafata de solarii este estimata la 500.000 de hectare iar cea de sere la 40.000 de hectare. Recent au inceput sa apara ferme verticale in diverse locuri din intreaga lume, in principal in emisfera nordica, aproape de concentratiile mari de consumatori de legume.

Fermele verticale, implica cresterea legumelor(in special al celor cu frunze) intr-un mediu controlat utilizand lumina artificiala. Deoarece investitia initiala si costurile cu energia sunt mari, este inca o provocarea de a crea o afacere viabila bazata pe o ferma verticala. Acestea fiind spuse, consumatorii ar fi dispusi sa plateasca extra pentru legumele cultivate local intr-un mediu limitat.

Sursa: freshpalza.com

Sursa foto/pdf: research.rabobank.com

 

Vezi mai multe articole cu Informatii Utile

 

Data postare: 24 ianuarie 2018