Legumele si fructele inainte si dupa domesticirea de catre om
legumele si fructele

Legumele si fructele pe care le stim si care ne plac atat de mult, nu au aratat tot timpul asa cum arata ele in ziua de astazi si nici nu au avut acelasi gust. Inainte ca omul sa inceapa sa le selecteze, ele aratau cu totul si cu totul diferit.

Vinetele din trecut aveau culori de la albastru la galben, fiind mai mult rotunde decat alungite. Datorita inmultirii selective, coloana vertebrala a disparut lasand loc vinetei sa se dezvolte sub forma cunoscuta in ziua de astazi. Morcovii  erau foarte tari si aveau o aroma puternica.  Porumbul dulce era la fel de uscat ca un cartof. Pepenii nu au aratat dintotdeauna ca in zilele noastre.

Oamenii au inceput domesticirea culturilor de legume si fructe in urma cu mai bine de 10.000 de ani. Incepand de atunci, au dezvoltat tehnologii prin care au selectat si modificat genetic culturile in asa fel incat sa aiba un gust mai bun, sa fie mult mai nutritive, sa se dezvolte si sa traiasca in mai multe medii, sa reziste la boli si daunatori si nu in ultimul rand sa arate mult mai bine.

Mai jos puteti vedea o comparatie pentru cateva culturi inainte si dupa modificarile survenite de-a lungul timpului.

Stramosul pepenelui:

Analizand o pictura ce dateaza din secolul 17 (1645-1672),  pepenii din vechime se pare ca aveau semintele dispuse sub forma unui vartej, incadrat in forme triunghiulare.

pepenele salbatic

Pepenele din ziua de astazi:

De-a lungul timpului, omul a selectat pepenele pana a ajuns la un pepene cu interiorul de un rosu aprins si foarte suculent. Semintele sunt adesea inlaturate pentru a preveni incrucisarea plantelor prin polenizare.

pepene


Stramosul vinetei:

In trecut vanata avea multe dimensiuni, forme si culori precum albastru, alb, mov si galben. Vinetele primitive dispuneau de o coloana vertebrala in locul lastarului ce se leaga de floare.

vanata salbatica

Vanata din ziua de astazi:

Inmultirea selectiva a facut sa dispara coloana vertebrala si a condus la formarea legumei alungite de culoare vanata cu care suntem familiarizati.

vanata


Stramosul morvocului:

Morvocii timpurii erau cultivati in secolul al 10-lea in Persia si Asia Minor, erau de culoare alba sau violeta cu o radacina subtire si ramificata si erau foarte aromati.

morcov salbatic

Morcovul din ziua de astazi:

Fermierii au transformat radacinile subtiri, albe si cu o aroma puternica in niste radacini mari, de un portocaliu aprins si foarte gustoase.

morcov


Stramosul porumbului dulce:

Poate cel mai bun exemplu de cultura selectata este porumbul dulce nord american ce a fost selectat din planta de teosinte. Putem vorbi de porumb dulce incepand de pe la 7000 i.Hr., insa acesta era uscat si la fel de tare ca un cartof.

porumb dulce salbatic

Porumbul  dulce din ziua de astazi:

Porumbul dulce din zilele noastre este de 1000 de ori mai mare decat era acum 9000 de ani si mult mai usor de cultivat. Contine peste 6% zahar. Majoritatea schimbarilor au inceput sa prinda forma dupa secolul al 15-lea cand europenii au inceput cultivarea lui.

porumb dulce


Stramosul bananei:

Primele banane au fost cultivate acum mai bine de 7000 de ani in zona in care astazi se afla Papua Noua Guinee precum si in Asia de Sud-Est. Erau indesate si tari, iar semintele  acestora erau mari.

banana salbatica

Banana din ziua de astazi:

Bananele gustoase din zilele noastre sunt un hibrid ce a rezultat prin incrucisarea a doua varietati salbatice de banane: Musa acuminata si Musa balbisiana. Comparate cu stramosii lor, acestea au seminte mult mai mici, au un gust mult mai bun si sunt pline de nutrienti.

banana


Sursa: businessinsider.com

 

Vezi mai multe articole cu Informatii Utile

 

Data postare: 20 iunie 2017