Care sunt temperaturile optime pentru dezvoltarea culturilor legumicole?
Care sunt temperaturile optime pentru dezvoltarea culturilor legumicole

Care sunt temperaturile optime pentru culturile legumicole si cum le protejam pe acestea cand temperaturilor sunt scazute in lunile de iarna sau primavara devreme?

Producerea rasadurilor de legume in Romania se face incepand cu luna decembrie si se continua pana in vara, in functie de specie si ciclul de cultura. Este cunoscut faptul ca fiecare specie are anumite pretentii fata de temperatura iar acest aspect este foarte important pentru a putea asigura plantelor conditiile optime de crestere si dezvoltare.

Castraveti

Castravetii sunt printre cei mai pretentiosi, necesitand minim 15-16°C pentru germinare, dar optim 22-26°C. Temperatura se coreleaza cu umiditatea de 100% si lipsa luminii pana la rasarire. La temperaturi sub 10°C cresterea si dezvoltarea plantelor de castraveti sunt reduse la minim iar la 5°C acestea nu supravietuiesc. Sistemul radicular are nevoie de temperaturi de minim 12°C pentru a-si desfasura activitatea.

Tomate

Tomatele sunt iubitoare de caldura, necesitand un minim de 15°C pentru germinare dar optim de 22-26°C. Dupa rasarire, tinerele plantute se dezvolta optim in conditii de temperaturi pe timpul noptii de 16-20°C si in timpul zilei de 22-26°C. Este foarte importanta aceasta alternanta pentru obtinerea unui rasad de calitate.

Ardei si Vinete

Ardeii si vinetele necesita pentru germinare 24-26°C, cu minim de 17°C. La fel ca la tomate, dupa rasarire se asigura 16-20°C noaptea si 22-26°C ziua, pentru o buna dezvoltare a rasadului. La temperaturi mai mici de 15°C plantele isi inceteaza cresterea.

Fasole Verde

O planta legumicola pretentioasa la temperatura este fasolea verde. Aceasta necesita minim 8-10°C pentru a germina, cu un optim de crestere de 22-25°C. Sub 10°C, fasolea isi inceteaza cresterea si stagneaza.

Unele specii sunt mai putin pretentioase fata de temperatura, printre care se numara varza si salata.

Varza

Varza rasare la minim 3-4°C, cu un optim de 18-20°C. In faza de rasad, varza prefera temperaturi de 12-14°C insa daca sunt calite, acestea pot suporta chiar si temperaturi negative.

Salata

Salata germineaza la minim 2-3°C, cu un optim de 18°C. La temperaturi de 7-10°C plantele rasar in 6-10 zile de la semanat. Salata poate ierna in faza de rozeta, in acest stadiu rezistand la -6°C fara a fi afectata. Pentru crestere si dezvoltare, salata are nevoie de 7-8°C pana la 12-13°C, in functie de varietatea aleasa si de fertilizarile efectuate. Varietatile de salata au cerinte destul de diferite fata de factorii de mediu, alegerea varietatii potrivite in functie de sezonul de productie fiind foarte importanta.

In general, la rasaduri se asigura o diferenta de temperatura dintre zi si noapte de 5-7°C. Temperaturile mai ridicate noaptea decat ziua induc alungirea tulpinilor in detrimentul dezvoltarii normale, obtinandu-se rasaduri slab calitative.

Cunoasterea acestor parametri este importanta pentru evitarea riscului ca eforturile si investitia facute sa fie compromise.

Ce-i de facut in momentul in care scad temperaturile?

Citeste articolul in intregime si afla care sunt tehnologiile si produsele pe care le poti folosi pentru protectia culturilor atunci cand scad temperaturile pe marcoser.ro

Vezi mai multe articole cu Informatii Utile

Data postare: 7 martie 2018